Ongeveer 400.000 Belgen willen dit jaar een puppy nemen

Wereldpuppydag op 23 maart 2022

De voorbije jaren werden er nooit meer puppy’s geadopteerd. Je zou dus durven denken dat alle mandjes stilaan volzet raken. Maar niets is minder waar. Dit jaar willen zo'n 400.000 Belgen een pup in huis halen, zo blijkt uit een onderzoek van iVox* in opdracht van voedingsexpert voor katten en honden, Royal Canin. Maar om de kleine Bobby de beste start in het leven te geven, moet je als baasje wel weten waar je aan begint. En daar knelt het schoentje, want liefst de helft van de (toekomstige) Belgische baasjes vindt het niet nodig zich voor te bereiden op de komst van zijn puppy. Nele Houbrechts, dierenarts bij Royal Canin: “Een puppy heeft heel specifieke behoeftes, in functie van zijn/haar ontwikkelingsfase maar bijvoorbeeld ook het ras en de grootte. Het is belangrijk dat baasjes daar rekening mee houden want de eerste maanden zijn de bouwstenen van een gezond en gelukkig leven.”

De belangrijkste conclusies opgesomd:

  • Ongeveer 400.000 Belgen (3,6%) zijn van plan dit jaar een puppy te adopteren. Vooral jongvolwassenen tussen 18 en 34 (7,2%) beogen dit jaar een puppy in huis te nemen.
  • Meer dan de helft van de Belgen (54,7%) bereidt zich echter niet voor op de komst van zijn viervoeter. 1 op de 5 baasjes gaat te rade bij de dierenarts.
  • Bijna 1 op de 6 Belgen (16%) heeft moeite met het begrijpen van rasspecifieke behoeften, terwijl die net aan de basis liggen van een gezond leven, zeker in de puppyfase.

Brussel, 23 maart 2022 – De voorbije 2 jaar schoten de adopties van huisdieren de hoogte in. Zo geeft liefst 6,3% van de Belgen aan dat ze een puppy in huis gehaald hebben tijdens een van de voorbije lockdowns – goed voor bijna 700.000 Bobby’s die een thuis vonden. Is de puppygekte dan nu een beetje bekoeld? Nee hoor! Ook dit jaar plannen 400.000 Belgen een gezinsuitbreiding met een puppy. Daarnaast is er ook hoop op een gouden mandje voor heel wat volwassen asielhonden met 2,7% van de Belgen die een adoptie plannen.

Nieuwe generatie baasjes?

Waar zitten al die dierenvrienden dan? Het is vooral in het Franstalige landsgedeelte dat de meeste mandjes gevuld zullen worden. Er zijn liefst twee keer zoveel Franstalige Belgen die een pup zullen nemen dan Nederlandstalige (FR: 5,1% vs NL: 2,4%).

Het is ook vooral de jongere generatie (7,2% in de categorie 18-34 jaar) die een kleine viervoeter wil. De animo om een pup te nemen, is leeftijdsgebonden. Van de Belgen tussen 35 en 54 jaar heeft 2,7% adoptieplannen en bij de 55-plussers is dat nog slechts 1,6%.

Bezint eer ge begint

Aan dierenliefde geen gebrek dus, maar weten de toekomstige baasjes eigenlijk wel goed waar ze aan beginnen? Zelf denken ze alvast van wel. Zo geeft meer dan de helft (54,7%) van toekomstige baasjes aan dat ze het niet nodig vinden om zich voor te bereiden op de komst van hun pup. Nele Houbrechts: “De beperkte voorbereiding baart mij eerlijk gezegd een beetje zorgen. De puppyfase is zo belangrijk en de behoeften zijn niet gering. Als je alleen al naar voeding kijkt, moet je als baasje toch wel goed de ontwikkelingsfases, het ras en de grootte van jouw puppy begrijpen. De manier waarop je zorgt voor je puppy in de eerste maanden legt de basis voor zijn gezondheid en welzijn voor de rest van zijn leven. De dierenarts kan daarvoor een goede adviseur zijn.” Bijna 1 op de 5 toekomstige baasjes (19,2%) gaat te rade bij de dierenarts. Daarnaast grijpen veel Belgen naar het internet (18%) om een beter zicht te krijgen op wat Bobby nu eigenlijk allemaal nodig heeft. Anno 2022 blijven boeken nog steeds populair met 10,2% die kennis proberen op te doen via lectuur over hondenwelzijn en -opvoeding.

De liefde gaat door de maag

De puppyperiode is een cruciale fase in het leven van een hond omdat dit het moment is dat de basis van zijn verdere gezondheid gelegd wordt. Omdat puppy's snel groeien en hun spijsvertering en immuunsysteem zich langzaam ontwikkelen, hebben ze heel specifieke voedingsbehoeften die verschillen van volwassen honden. Helaas blijkt uit marktonderzoek dat 70% van de puppy’s gevoed wordt met voeding voor volwassen honden**. Deze voeding voorziet echter niet in de behoeften van een puppy. Daarnaast geeft 1 op de 6 Belgische baasjes aan dat ze het moeilijk vinden om rasspecifieke behoeften juist in te schatten. “Puppy’s hebben geconcentreerd en energierijk voedsel nodig om zeker te zijn dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Tegelijk moet je ook rekening houden met hun kwetsbare spijsverteringsstelsel. Bovendien zullen specifieke voedingsstoffen de ontwikkeling van het immuunsysteem ondersteunen. Dit betekent dat de verschillende facetten van het immuunsysteem worden ondersteund. Tot slot is het ook belangrijk om rekening te houden met het ras en de grootte van je pup: kleinere rassen hebben andere noden dan de grotere”, legt Nele Houbrechts uit.

Dat vertaalt zich bijvoorbeeld al in het voedingsschema. Kleine rashondjes als chihuahua’s hebben tot 4 maanden 3 maaltijden per dag nodig en tussen 4 en 10 maanden nog 2 per dag. Na 10 maanden is de pup volwassen en eet hij best 1 à 2 keer per dag. Honden als een bordercollie daarentegen hebben tot 6 maanden 3 maaltijden per dag nodig, tussen 6 en 12 maanden mag dat afgebouwd worden tot 2 maaltijden per dag en na 12 maanden voed je je volwassen hond best 1 of 2 keer per dag. Ook grote honden als Deense dogs hebben een ander voedingspatroon nodig. Zij moeten tot 6 maanden 3 keer per dag eten, tussen 6 en 15 maanden 2 keer en na 15 maanden moet de hond idealiter 1 of 2 keer per dag gevoed worden.

Nog een aantal aandachtspunten rond de voeding van je pup:

  • Voeding serveer je best op hetzelfde moment, op dezelfde plek en in dezelfde bak. Door een routine te creëren, voelt de puppy zich veilig en werkt zijn spijsvertering optimaal.
  • Wees voorzichtig met extraatjes en geef ze enkel wanneer ze deel uitmaken van de totale dagelijkse hoeveelheid voedsel voor je pup. Dit om overvoeding te voorkomen.
  • Pas op met het geven van eten voor mensen aan je puppy. Het kan bij honden voor ernstige spijsverteringsklachten zorgen en overigens hebben honden andere voedingsbehoeften dan mensen.
  • Om maagproblemen te voorkomen, serveer je je puppy best geen eten wanneer hij pas actief is geweest. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je puppy 1 à 2 uur niet rondspringt na het eten.
  • Als je puppy het eten altijd naar binnen schrokt, kan je een anti-schrokbak of een voerpuzzel uitproberen. ​ Als je pup daarentegen te traag eet, moet je de bak na 15 à 20 minuten weghalen om een snackgewoonte te voorkomen.

Over Royal Canin

Royal Canin® is een divisie van Mars Petcare en een wereldwijde leider op het gebied van de voeding voor huisdieren.Royal Canin® is ruim 50 jaar geleden opgericht door de Franse dierenarts Jean Cathary en heeft als doel "Make A Better World For Pets®”.Daarbij stelt de organisatie de voedingsbehoeften van katten en honden altijd centraal in het innovatieproces. Hun leeftijd, levensstijl, grootte, ras en activiteitenniveau worden bestudeerd om diëten te produceren voor de specifieke behoeften van elk huisdier. Royal Canin® werkt hiervoor nauw samen met o.a. fokkers en dierenartsen. Royal Canin® is actief in 100 markten en telt ongeveer 7.800 medewerkers, waaronder 500 dierenartsen en voedingsdeskundigen. Het beheert ook 16 fabrieken over de hele wereld, 1 onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, 2 innovatiecentra en 4 laboratoria. De voedingsproducten van Royal Canin® zijn wereldwijd verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken en bij dierenartsen.

*Online enquête gevoerd door iVox bij 1000 Belgen

**POME-enquête voor het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, uitgevoerd door Nielsen (december, 2015).

Els Bruyninckx

Co-Founder & Partner, Wyngs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Royal Canin

De Royal Canin Company, eigenaar van het merk Royal Canin®, is een divisie van Mars Petcare en een wereldwijde leider op het gebied van de voeding voor huisdieren.

Royal Canin® is meer dan 50 jaar geleden opgericht door de Franse dierenarts Jean Cathary en heeft als doel "Make A Better World For Pets®”.

Royal Canin stelt de voedingsbehoeften van katten en honden altijd centraal in het innovatieproces. Hun leeftijd, levensstijl, grootte, ras en activiteitenniveau worden bestudeerd om diëten te produceren voor de specifieke behoeften van elk huisdier. Royal Canin werkt hiervoor nauw samen met oa. fokkers en dierenartsen.

Royal Canin is actief in 100 markten en telt ongeveer 7.800 medewerkers, waaronder 500 dierenartsen en voedingsdeskundigen. Het beheert ook 16 fabrieken over de hele wereld, 1 onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, 2 innovatiecentra en 4 laboratoria. De voedingsproducten van Royal Canin zijn wereldwijd verkrijgbaar bij de speciaalzaak en bij dierenartsen.

Neem contact op met

Kleine Kloosterstraat 8, 1932 Zaventem

www.royalcanin.com/be